Een bedrijfsresultaat van 10% is inderdaad mogelijk, mits je het echt wilt!

Jaarlijks onderzoek toont aan dat de top 50 installatie- en bouwbedrijven in Nederland niet of nauwelijks in staat zijn om een bedrijfsresultaat van 5% te realiseren. Slechts enkele bedrijven presteren het om 10% of meer te behalen. Eigenlijk best wel vreemd, want alle bedrijven die ik spreek nemen minimaal 5% resultaat op in hun begroting. De vraag is dan ook niet of ze het willen, de vraag is of ze het écht willen. en of ze bereid zijn om het anders te gaan doen zodat een bedrijfsresultaat van 10% in de komende jaren gewoon gaat lukken!

Waar ligt de oorzaak van die lage winstmarges?
Heeft het met de cultuur in deze sector te maken? Of met de wijze waarop de sector is georganiseerd? Of heeft het juist te maken met een conservatieve manier van leidinggeven?

Ik ben van mening dat het realiseren van een bedrijfsresultaat van 10% voor installatie- en bouwbedrijven prima is te realiseren. Maar zoals altijd geldt wil je het ook echt? Want geld verdienen vraagt een andere aanpak dan dat je gewend was en durf je dat wel aan?

Intelligentie stapelen en verantwoordelijkheid op een juiste wijze beleggen.

Medewerkers zijn het meest fantastische kapitaal van elke organisatie. Dat kan ook niet anders want de organisatie heeft ze zelf geselecteerd en opgeleid! In de praktijk zie ik dat deze fantastische medewerkers weinig worden gehoord. Zo wordt hun intelligentie onvoldoende benut en daarmee gaat veel waarde verloren. Dat is kapitaal dat verloren gaat. Terwijl je dat dus kunt inzetten door het te stapelen. Met stapelen bedoel ik dat je het niet alleen benut maar ook door laat groeien in de rest van de organisatie. Met andere woorden, een belangrijke vraag die je jezelf als installatie- of bouwbedrijf kunt stellen is: wordt er geluisterd naar de medewerkers en in welke mate hebben ze inbreng en voelen ze zich verantwoordelijk voor de uitvoering?

Met medewerkers het bedrijfsresultaat verhogen.

Wat je wilt is dat medewerkers zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. Om verantwoordelijkheid te beleggen bij je medewerkers is het noodzakelijk om deze te koppelen aan hun aandeel in het grotere geheel. Daardoor voelen ze zich ook meer verantwoordelijk. Ze snappen welk aandeel ze hebben. Medewerkers willen niets liever dan dat, want ze willen juist kunnen aantonen dat ze competent zijn. Want een diep verlangen is sociale acceptatie. Door ze te laten meedenken in de uitvoering ontstaat er (psychologisch) eigenaarschap. En eigenaarschap veroorzaakt verantwoordelijkheid. Echter om verantwoordelijkheid volledig te kunnen dragen is wel bekwaamheid nodig en een (psychologische) veilige omgeving om te mogen leren. Ook de rol van een leidinggevende is hier erg bepalend.

Great Capital heeft een stappenplan voor een sterk bedrijfsresultaat.

Sturen op bewustwording van de context waarin we werken en medewerkers laten meedenken in de bedrijfsprocessen is een stap die ik altijd aanbeveel. In de afgelopen dertig jaar heb ik meerdere malen mogen ervaren dat medewerkers zelf erg goed weten hoe ze hun werk het beste kunnen organiseren en uitvoeren. Door ruimte te geven aan inbreng wordt het belangrijkste kapitaal van de organisatie optimaal ingezet. Juist in een branche waar we in de kern vooral gericht zijn op de techniek is er structurele winst te behalen door medewerkers in staat te stellen tot het nemen van beslissingen zonder tussenkomst van leidinggevenden.

Als sparringpartner voor MKB installatie- en bouwbedrijven ga ik graag met je in gesprek. Je krijgt dan direct duidelijk welke stappen er voor jouw bedrijf zijn en welke prioriteit hebben om snel een doorbraak te realiseren in het bedrijfsresultaat. 

De stappen die nodig zijn beginnen met het besef dat het tijd is om het anders te doen, om het uitoefenen van controle over te laten gaan in eigenaarschap en verantwoordelijkheid. En door te beseffen dat een hiërarchische vorm van leiding geven niet langer de oplossing is. Het zijn geen trucjes, het is ook niet zomaar gerealiseerd en het kan alleen als je het echt wilt.

Vind je het interessant? Neem vrijblijvend contact op KLIK HIER

 

 

 

.